آفلاتوکسینِ شیر در آمریکا ۵ برابرِ استانداردهای ایران است
آفلاتوکسینِ شیر در آمریکا ۵ برابرِ استانداردهای ایران است
رییس انجمن تغذیه‌ی کشور ضمن مقایسه میزان مجاز وجود آفلاتوکسین در شیر مصرفی ایران با دیگر کشورها گفت: میزان مجاز آفلاتوکسین در شیر ،در آمریکا 5 برابر استانداردهای ایران است.

به گزارش تیترما، دکتر جلال‌الدین میرزای رزاز – رییس انجمن تغذیه‌ی ایران در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به حواشی وجود سم آفلاتوکسین در مواد لبنی و به‌ویژه شیر، گفت: یکی از مهم‌ترین مسایل در مورد آلاینده‌ها و میزان آن‌ها در محصولات غذایی، نحوه‌ی جمع‌آوری اطلاعات و روش‌های آزمون آن‌هاست. زیرا افرادی که با موضوع آنالیز ریسک آلاینده‌ها آشنایی دارند، می‌دانند که با تفاوت در روش آنالیز و نمونه‌برداری نتایج متفاوتی در آنالیز آلاینده‌ها به وقوع خواهد پیوست. بنابراین بررسی چند مطالعه‌ی پراکنده‌ی دانشجویی نمی‌تواند مبنای صحیحی برای درک میزان آلاینده‌هایی همچون آفلاتوکسین آن هم در ماتریکسی پیچیده همچون شیر باشد.

میزان آفلاتوکسین مجاز در شیر چقدر است؟
وی با بیان این‌که بهترین منبع در این حوزه می‌تواند مطالعات Post market surveillance باشد که از سوی سازمان غذا و دارو ارایه شود، افزود: زیرا در چنین مطالعات ساختارمندی است که می‌توان با یک طراحی و متدولوژی خاص، عوامل ایجاد خطا در محاسبات را به حداقل رساند. در عین حال نکته‌ی مهم دیگر، تعریف حد مجاز برای یک آلاینده مانند آفلاتوکسین است.

دکتر رزاز افزود: درخصوص میزان آفلاتوکسین برای شیر در ایران در استاندارد ملی ۵۹۲۵، حد مجاز ۰.۱ (یک‌دهم) میلی‌گرم در کیلوگرم در نظر گرفته شده است. حال جالب توجه است که این میزان در آمریکا پنج برابر است و با این حساب بسیاری از شیرهایی که در آمریکا تولید می‌شوند، ممکن است در ایران از حد مجاز آفلاتوکسین عبور کنند.

رزاز ادامه داد: بنابراین زمانی که موضوعی تخصصی در رسانه‌ی ملی و برای مخاطب عام مطرح می‌شود، باید منابع استنادی بسیار قوی در این خصوص وجود داشته باشد تا موجب تشویش اذهان عمومی نشود. هم‌چنین باید به خاطر داشت بحث در یک محیط علمی با بحث در محیط‌های اجرایی و همین‌طور زمانی که صحبت برای مخاطب عام انجام می‌شود، بسیار متفاوت است.

لزوم تدوین طرح‌های نظارتی برای بررسی وضعیت آفلاتوکسین 
رییس انجمن تغذیه کشور تاکید کرد: به نظر می‌رسد با توجه به این‌که هر از گاهی موضوع وجود آفلاتوکسین در شیر در فضای رسانه‌ای مطرح می‌شود، ارایه‌ی گزارش‌های مدون در این زمینه و تدوین طرح‌های نظارتی سالانه منظم از سوی سازمان غذا و دارو می‌تواند راهگشای موضوع قرار گیرد.

.